6 tips om als de beste te solliciteren

Sollicitatiegesprekken zijn niet het leukste om te doen. Toch is het wel erg belangrijk om een goede indruk achter te laten bij je potentiële werkgever, vooral wanneer er meer belangstelling is voor de baan. Maar hoe zorg je er nou voor dat jij boven de rest uit springt? In deze blog lees je tips om te gebruiken bij het solliciteren.

Tip 1: Zorg voor een goede eerste indruk

Er wordt vaak gezegd dat de eerste dertig seconden het belangrijkst zijn bij een sollicitatie. Mensen bepalen vaak in de eerste dertig seconden wat ze van iemand vinden. Begroet daarom iedereen met een glimlach en geef ze een goede hand. Daarnaast is oogcontact ook belangrijk.  

Probeer onderweg naar de ruimte waar jullie gaan zitten een luchtig gesprek aan te gaan. Je bent hier namelijk al bezig met een indruk achterlaten.

Tip 2: Bereid je sollicitatie voor

De  tweede tip voor een sollicitatie is voorbereiding. Lees je CV en de werkbeschrijving van het bedrijf goed door. Ook is het handig om je zo veel mogelijk in te lezen over het bedrijf. Bekijk de website en Social Media zodat je bij een sollicitatiegesprek kunt laten zien dat je jezelf goed voorbereid hebt. Ook kun je alvast kijken wat een gepast salaris is voor jouw functie, mocht het gesprek daarover gaan.

Tip 3: Solliciteren? Denk goed na!

Een tip waar je misschien niet snel aan denkt bij een sollicitatie maar die wel nuttig is: Denk voor het antwoorden op een vraag eerst goed na. Voor je het weet zijn er dingen gezegd die je niet had willen zeggen, of is het verkeerd geformuleerd waardoor het verkeerd opgevat wordt.

Tip 4: Positiviteit wordt gewaardeerd

Een belangrijke tip is om positief te zijn gedurende het sollicitatiegesprek. Deze tip spreekt voor zich, omdat niemand houdt van iemand met een negatieve houding. Wanneer je enthousiast bent zal dit aanstekelijk werken. Een werkgever kiest sneller iemand die laat zien dat hij met plezier voor hem gaat werken.

Lichaamshouding

Je lichaamshouding is iets waar je je misschien niet altijd even bewust van bent. Toch is dit iets waar mensen onbewust erg op letten tijdens een sollicitatiegesprek. Je komt erg gesloten over wanneer je je armen over elkaar hebt, zorg er daarom voor dat je dit niet doet. Probeer ook rechtop te zitten en je handen te gebruiken om woorden meer lading te geven. Op die manier kom je gedurende de sollicitatie zekerder over.

Tip 6: Voorkom onduidelijkheid tijdens het sollicitatiegesprek

De laatste tip voor het solliciteren is om onduidelijkheid te voorkomen. Als je niet helemaal begrijpt wat de interviewer bedoelt met een bepaalde vraag, is het niet erg om dit te laten merken. Vraag  dan of de vraag anders geformuleerd kan worden. Aan het eind van het gesprek kun je de interviewer nog vragen of alles duidelijk was, of dat ze misschien nog meer over jou willen weten.

Na deze tips kun je aan de slag met solliciteren. Dit begint natuurlijk bij het insturen van een motivatiebrief en een compleet cv. Wil je je kansen op een gesprek vergroten? Zorg dan voor een compleet en opvallend cv. Bij verschillende websites kun je gemakkelijk en snel door professionals een cv laten maken. Zij weten precies wat er op moet staan om indruk te maken op jouw potentiële werkgever!