Boekhouden

Voor iedere ondernemer is een gestructureerde en kloppende administratie van groot belang. Boekhouden is misschien niet voor iedereen weggelegd maar is zeker iets wat nu eenmaal komt kijken wanneer je een eigen onderneming start.

Voordat je overgaat tot het aannemen van een boekhouder of het aanschaffen van boekhoudkundige software is het slim hier zelf eens mee aan de slag te gaan. Op die manier krijg je meer voeling met de cijfers en begrijp je het belang en de inzichten die je uit de boekhouding kunt halen beter.


Belastingdienst

Boekhouden is niet alleen belangrijk om het zicht op je eigen onderneming scherp te houden maar is daarnaast ook nodig voor het doen van je belastingaangifte. De belasting controleert je administratie aan de hand van de door jou aangeleverde cijfers. Daarom dien je periodiek aangifte te doen bij de belastingdienst. Aan de hand van deze gegevens kan de belastingdienst vaststellen of je nog geld terugkrijgt of juist dient bij te betalen.

Wanneer je boekhouding een rotzooi is kun je voor flinke verrassingen komen te staan. Daarnaast dient je administratie op orde te zijn voor bijvoorbeeld aanvragen van regelingen en voordelen.


Inschakelen boekhouder

De boekhouding is meestal, tenzij je boekhouder bent, niet het belangrijkste of meest interessante deel van de onderneming. Een van de grote nadelen hiernaast is dat het veel tijd in beslag kan nemen om de boekhouding op orde te houden. Gelukkig zijn er boekhouders welke je kunt inhuren om de boekhouding voor je uit handen te nemen. Zij kunnen je daarnaast ook enkel een stukje begeleiding geven om je boekhouding gezond te houden of er voor kiezen om bijvoorbeeld enkel de aangiftes voor de belasting te laten controleren.