Droombaan

De kans is groot dat je als klein kind een droombaan voor ogen had. In veel gevallen zal deze droom niet heel reëel zijn en blijft het een utopie om deze ook echt uit te voeren. Het worden van astronaut en profvoetballer is maar voor weinig mensen weggelegd. Toch zijn er ook voorbeelden van droombanen die wél realistisch zijn. In veel gevallen zullen deze droombanen wel pas naar boven komen nadat je al iets meer (levens)ervaring hebt opgedaan.

Vastberadenheid

Om uiteindelijk je droombaan te kunnen uitvoeren moet je er allereerst natuurlijk van overtuigd zijn wat jouw droombaan is. Een droombaan zal normaal gesproken niet zomaar in je schoot geworpen worden, hier zul je echt tijd en energie in moeten steken. Door standvastig en geduldig op zoek te gaan naar deze baan, kom je veel dichter bij die uiteindelijke droombaan. Het zal zoeken zijn naar een speld in een hooiberg, maar de ideale combinatie tussen werkgever en functie zit er tussen. Houd dat altijd in je achterhoofd bij het speuren tussen de honderden vacatures.

De realistische droombaan

Zoals in het intro al kort belicht, je allereerste droombaan als kind, is vaak niet de meest realistische droombaan. Gaandeweg kom je er steeds meer achter wie je bent, hoe je bent en wat je allemaal kunt. Op basis van die kenmerken en vaardigheden kun je al veel specifieker aangeven wat een droombaan is die ook nog eens bij jou past. Hiervoor kun je jezelf eenvoudig een aantal vragen stellen:

Wie ben ik?

 Deze vraag kun je beantwoorden door het benoemen van bepaalde vaardigheden. Het is lastig om dit over jezelf te zeggen, dus vraag gerust iemand in je omgeving je hier bij te helpen. De vaardigheden kunnen gecategoriseerd worden in drie onderdelen:

  • Sociale vaardigheden (menselijk contact)
  • Technische kennis (vaardigheden met ‘dingen’)
  • Vaardigheden met gegevens (analyseren van gegevens en informatie)

Wat kan ik?

Naast de opleiding en (werk)ervaring die jij hebt opgedaan, zijn competenties minstens zo belangrijk bij een sollicitaties. Dat gaat over je algemene kunde. Kun je bijvoorbeeld goed in teams werken? Ben je leergiering? Of werk je heel secuur? Dat zijn enkele voorbeelden van competenties. Kom je er niet helemaal uit, dan kun je op internet vele voorbeelden vinden of roep de hulp in van iemand uit je direct omgeving.

Wat wil ik?

Misschien wel die belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voor het komen tot je droombaan. Wat vind jij belangrijk in een droombaan. Wil je gevarieerd werk? Is een baan met veel verantwoordelijkheid juist erg belangrijk voor je? Ook is het belangrijk om voor jezelf alvast duidelijk te hebben wat je voor ogen hebt qua salaris. Ook kun je jezelf alvast afvragen waar een werkgever aan moet voldoen om een droomwerkgever te zijn.

Op zoek

Heb je voor jezelf een goed beeld van wat jouw droombaan is, ga er dan helemaal voor! Laat je niet zomaar uit het veld slaan. De kans is groot dat je eerst een baan zult krijgen die niet op alle punten voldoet aan de omschrijving van jouw droom. Maar zoals eerder ook al genoemd, heb geduld en houd je oren en ogen open. De aanhouder wint en voor je weet heb jij jouw droombaan te pakken!