Handige tips voor het gebruik van webmail

Een mailtje sturen is lekker makkelijk. De tijd dat we een kaart of brief schreven, naar het postkantoor gingen om een postzegel te kopen en de kaart of brief te posten is grotendeels voorbij. Tegenwoordig is het de standaard om één of meerdere adressen te hebben, zeker als je een bedrijf hebt. Particulieren kiezen vaak voor de voordeligste manier en laten een mailadres aanmaken bij hun provider. Dit zijn ook de bekendste namen als het aankomt op webmail. Wij geven je een aantal handige tips als het aankomt op het gebruik hiervan.

Maak verschillende accounts aan 

Verstuur je in je vrije tijd vaak e-mails? Dan kan je hier een duidelijk onderscheid in maken. Bijvoorbeeld die ene sollicitatie naar (hopelijk) je nieuwe werkgever. Een ander berichtje is juist weer bedoeld omdat je meedoet aan die ene prijsvraag omdat je ook best die ene gratis vakantie zou willen winnen. En dan zijn er ook nog een hoop mailtjes die dagelijks binnenkomen in je mailbox. Daarom is het verstandig om verschillende mailadressen aan te maken. Maak een serieus mailadres aan met bijvoorbeeld je initialen en je achternaam. Deze gebruik je voor serieuze doeleinden, zoals een sollicitatie en andere formele correspondentie. Het andere adres kan je gebruiken voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven, prijsvragen en eventueel mailwisselingen met vrienden. 

Je eigen adresboek 

Het gemak van webmail is dat je altijd vanaf elk apparaat kunt inloggen op je account. Het nadeel hiervan is dat je niet altijd je mailadressen bij de hand hebt. Maak het jezelf gemakkelijk door een adresboek aan te maken. Heb je een account van Ziggo? Na het inloggen op Ziggo webmail klik je linksboven op het adresboek, vervolgens kan je daar nieuwe contacten aanmaken. Zorg dat je bij het aanmaken van deze lijst wel de juiste adressen gebruikt, anders komen je mailtjes alsnog terecht bij de verkeerde persoon (of ze komen helemaal niet aan natuurlijk). 

Blijf alert 

Webmail kan je dus openen vanaf elke mobiel apparaat met een goede internetverbinding. Maar dan is het wel belangrijk dat je alert blijft. Wanneer jij je telefoon verliest, kan iemand zomaar je inbox bekijken. Vergrendel daarom je mailbox met een wachtwoord of gooi berichten met gevoelige informatie weg. Daarnaast is het verstandig om altijd uit te loggen wanneer jij je mail hebt bekeken op een openbare computer (bijvoorbeeld als je werkt op een kantoor met flexplekken). Geef in dit geval ook geen toestemming om je inloggegevens op te slaan. En verander geregeld je wachtwoord. Gebruik hiervoor niet de makkelijke combinaties. Want dan maak je het een hacker wel heel gemakkelijk. Deze informatie heb je vast vaker gehoord, maar toch gebeurt het al te vaak. Online zijn er ook genoeg generators te vinden die moeilijke wachtwoorden voor je kunnen verzinnen. Handig als inspiratie.