Het belang van ergonomie voor je gezondheid
Je hebt het waarschijnlijk wel eens ergens gelezen of gehoord, maar er niet echt stil bijgestaan omdat het onbekend terrein is. Maar vergis je niet ergonomie maakt een groot deel uit van ons dagelijkse leven, veel gebeurd onderbewust. Ergonomie is een begrip wat we tegenwoordig vaker tegenkomen, zoals in onze werkomgeving. Het begrip wordt echter ook gebruikt als een verkoopargument, zoals in de autobranche. De begrippen als ‘comfort’ en ‘gemak’ komen vaak voor als er over ergonomie gesproken wordt. Maar wat is ergonomie eigenlijk? Ergonomie staat voor de wetenschap tussen de mens en zijn omgeving. Er zijn twee richtingen in de ergonomie: cognitieve en fysieke.
Cognitieve ergonomie
Onder cognitieve ergonomie vallen bijvoorbeeld de mentale processen (perceptie, het denken en de manier van bewegen) in de interactie tussen mens en systeem.
Cognitieve ergonomie kennen we ook op de werkvloer. Een voorbeeld hiervan is eentonig, repeterend werk. Dat kan zijn de hele dag dezelfde handeling uitvoeren (lopende band werk), maar ook hele dagen achter de computer doorbrengen.
Het is belangrijk dat medewerkers niet te lang eentonig werk uitvoeren. Dat ze op het juiste moment pitstops nemen. Dit zijn korte herstelmomenten waarbij het brein even zijn rust pakt om daarna scherper, geconcentreerder en creatiever verder te kunnen werken. Op een werkplek waar veel met computers wordt gewerkt, kan een Ergonomie toetsenbord heel goed van pas komen. Bij ergonomie op de werkvloer is het belangrijk om de juiste balans te vinden, zodat overbelasting van lichaam en geest vermeden wordt.
Fysieke ergonomie
Naast de cognitieve ergonomie hebben we ook nog de fysieke ergonomie. Hierin hebben we het over de fysieke activiteit van de mens in relatie tot zijn omgeving. Het gaat om de fysieke bewegingen die we uitvoeren bij het gebruik van producten. Dat kan gaan om de stoel in de auto, fietsen naar het werk en een bureau bij het werken.