Hoe leg je het beste iets uit aan een kind?

Misschien is de bovenste vraag een vrij simpele, maar het gaat in het onderwijs er wel om dat het kind goed heeft begrepen wat je hebt gezegd. Het is een enorm verschil of je iets aan een kind of aan een volwassene uitlegt. In dit artikel staan tips, waardoor jij als leraar dingen goed naar een kind overbrengt.

Visualiseer zo veel mogelijk

Het constant maar lange teksten naar kinderen zenden is niet meer van deze tijd. Wanneer je iets aan een kind puur en alleen vertelt, onthoud een kind slechts een heel klein gedeelte hiervan. Voeg je hierbij afbeeldingen, door bijvoorbeeld poster te laten bedrukken, toe, dan onthoudt het kind je boodschap wel 6 keer beter! Mensen in het algemeen begrijpen tekst met een afbeelding veel meer dan alleen een kale tekst. Speel daarom hierop in laat de kinderen je infographic of posters zien.

Kiss: keep it short and simple

Zeker bij kinderen, die tegenwoordig steeds minder kunnen concentreren, is het van belangrijk je boodschap kort en krachtig te houden. Laat blijken dat je verstand van het onderwerp hebt. Indien je uitstraalt dat je hierin onzeker bent raken de kinderen al gauw afgeleid.

Probeer maximaal een kwartier een boodschap uit te leggen. Heb je het idee dat het langer gaat duren? Kijk dan kritisch welke onderdelen jij kan schrappen. Bij een verhaal van meer dan dertig minuten weten de kinderen echt niet meer wat er allemaal is gezegd.

Hou het interactief

Ga het gesprek aan met de kinderen. Hierin probeer je te achterhalen of de kinderen hebben begrepen wat je hebt gezegd.

Vat altijd samen

Tot slot: bij iedere doelgroep is het verstandig om je verhaal samen te vatten. Zeker bij kleine kinderen zal je sommige dingen tien keer moeten herhalen. Sluit je boodschap daarom af met een samenvatting en herhaal daarin je kernboodschap. Mensen onthouden iets pas als het drie keer herhaald is.

Een boodschap moet goed verwerkt worden

Kortom, met name bij kinderen is het belangrijk om de informatie op een speelse wijze uit te leggen. Laat bijvoorbeeld posters bedrukken of maak een infographic en vertel hierin kort en bondig de essentie van het verhaal. Probeer niet te veel te zenden en Herhaal het belangrijkste minimaal 3 keer. Zo gaan de kinderen het al snel begrijpen!