Live vs online trainingen

online trainingen

Wat zijn de voor- en nadelen van live en online trainingen?

Je wilt je kennis gaan vergroten door middel van een cursus of training. Goed bezig! Maar moet je nou kiezen voor een online of een live training? We gaan in dit artikel de twee vergelijken en kijken wat het beste past bij jou.

Wat houd het in?

We beginnen met de live variant. Een live training betekent dat je ergens op locatie de training volgt. De training wordt verzorgt door mensen. Bij een goede training zijn dit professionals die veel van het vak weten en al je vragen kunnen beantwoorden. Een online training volg je vanuit huis (of waar je zelf wil). Je hebt in de basis alleen een computer of laptop nodig. Het zou kunnen dat er meer vereisten zijn afhankelijk van de cursus. 

Voor- en nadelen

Laten we even kijken naar wat de voor- en nadelen zijn van de twee training varianten. Trainingen kunnen heel erg verschillen per aanbieder, lees dus goed de beschrijving voordat je begint. Het zou zomaar kunnen zijn dat er nadelen die hier genoemd zijn, worden getackeld door de aanbieder.

Voordelen

De voordelen van een live training: Misschien wel het grootste voordeel is dat je vragen kan stellen. Snap je de uitleg dan nog niet? Dan kan je vragen of het op een andere manier wordt uitgelegd. Zeker als je een training neemt in een onderwerp waar je redelijk nieuw in bent of het onderwerp gebruikt veel verschillende termen. Ook de Interactie die een live cursus heeft is heel prettig voor de aandacht en het plezier! Iemand motiveert je om door te gaan! Samengevat de voordelen:

 • persoonlijke aandacht (vragen stellen)
 • interactie
 • motivatie door trainer en samen leren

De voordelen van een online training: Het grote voordeel van een online training is dat je hem zolang je internet en een laptop hebt, overal kan volgen. Naast dat het overal kan, zijn ook veel online trainingen opgenomen dus ben je ook niet tijdsgebonden. Omdat de trainingen aan veel mensen tegelijk gegeven kunnen worden zijn ze vaak ook goedkoper dan een live training. Alhoewel er veel aanbod is aan live trainingen, online zijn er nog veel meer. Je kan dus echt kiezen uit alles wat er is!

Samengevat de voordelen:

 • overal te volgen (afhankelijk van de cursus ook wanneer je wil)
 • grootste aanbod
 • goedkoop

Nadelen

De nadelen van een live training zijn: de gebondenheid aan locatie en tijd. De prijs, live trainingen zijn niet perse heel duur maar met de opkomst van online trainingen is er een goedkoper alternatief. 

samengevat:

 • locatie en tijdsgebonden
 • duurder dan online training

Nadelen van een online training: Je kan geen vragen stellen. Je leert alleen, vaak is dit minder motiverend. Je hebt geen stok achter de deur. Ondanks dat het aanbod groter is dan live, sommige trainingen zijn effectiever om live met een trainer te volgen. Denk aan een training effectief communiceren waarbij je de stof eigenlijk meteen een praktijk moet toepassen.

samengevat:

 • Geen persoonlijk contact (vragen stellen)
 • geen stok achter de deur
 • geen praktische oefeningen

Weeg de voor- en nadelen af en beslis voor jezelf wat voor training het beste bij jou past!