Onderwijs in boekhouding voor ZZP: nodig of onzin?

We krijgen te horen dat steeds vaker ZZP’ers die starten keihard falen. Niet omdat ze geen klanten kunnen vinden. Nee het probleem ligt in de administratie. Als je geen goede administratie hebt als ondernemer zijnde dat is net als geblinddoekt auto rijden bepaald geen verstandig idee. Maar moet je nou echt bij de LOI een cursus boekhouden volgen of bij je lokale HBO of universiteit? Dat gaan we even toelichten in de artikel.

Boekhouden voor een kleine onderneming die louter opereert in Nederland dus louter Nederlandse afnemers en inkopen, eigenlijk kun je dan wel zelf zonder cursus goed te weg. De site van de Belastingdienst is overigens goed gevuld met alle basis kennis en vereisten en meer dan waarschijnlijk heb je daaraan meer dan genoeg.

Indien jij gaat kiezen voor boekhouding door middel van Excel, dan kunnen we deze hulpbron aanbevelen. In dat geval heb je genoeg aan alle adviezen in tips uit dat artikel denken we zo.

Voor de meeste ondernemers zal dit echter helaas niet genoeg zijn. Als je kiest voor een online boekhoudprogramma, dan heb je echter vaak support erbij, en die kunnen je onderwijzen over bepaalde punten waar je over struikelt. Je betaald immers maandelijkse kosten voor het boekhoudprogramma en dan is fijn als je vragen kan stellen, daar is de support immers voor. Handig om te weten dit zijn boekhoudprogramma’s met de beste support. Dus als je een goed programma kiest, dan bespaar je jezelf een hoop educatie kosten want die programma’s zijn er aan gelegen om ervoor te zorgen dat jij hun software blijft gebruiken daarom huren ze mensen in om te helpen met pijnpunten. Profiteer hiervan! Een abonnement op zo een programma kost doorgaans niet meer dan een tientje per maand en dat kunnen we allemaal wel missen dacht ik zo.