Puppycursus volgen

En dan heb je ineens een puppy thuis. In alle gevallen is het goed om met je jonge viervoeter naar puppycursus te gaan. Daar leert de hond wennen aan andere honden en komt hij in aanraking met visuele prikkels en leert hij de eerste, belangrijke commando’s waaraan hij zich de rest van zijn leven moet houden. Bij het goed doorlopen van de cursus krijg je een certificaat mee naar huis.

Vooral in het teken van socialisatie
De puppycursus staat vooral in het teken van socialisatie. De hond leert wennen aan andere honden – van heel groot tot heel klein- en aan de eigenaren van al die puppy’s. Ook het aanleren van de belangrijkste basisvaardigheden staan tijdens een puppycursus op de rol. Hierbij moet je denken aan commando’s als ‘kom hier’,’zit’,’blijf’ en ‘af’. Ook leer je je pup aan de riem lopen zonder te trekken en in geen geval mag de hond zijn tandjes laten zien. Dergelijke zaken worden tijdens de cursus al op zachthandige en consequente wijze gecorrigeerd.

Leuker en leerzamer
Kennismaken met andere honden en andere bazen, leren luisteren en socialiseren zijn zaken die belangrijk zijn in de eerste levensfase van een jonge hond. Je kunt je pup dit leren vanuit een boekje, het is echter veel leuker en leerzamer om naar een puppycursus te gaan. Dergelijke cursussen worden altijd wel ergens in je beurt georganiseerd en staan onder leiding van een bevoegd instructeur.

Verzorging van je pup
Ook voor hondeneigenaren is een cursus nuttig, al was het alleen al om bepaalde zaken rondom de ontwikkeling van de pup te bespreken en te delen. Behalve praktijk is er ook ruimte voor een deel theorie tijdens de puppycursus waarin bijvoorbeeld zaken als de verzorging van je pup, de juiste voeding, het zindelijk maken van je hond, het alleen laten en hoe lang je een jonge hond gemiddeld genomen uit laat aan de orde.

Verdiepende vervolgcursus
Gedurende de cursus, die meestal tussen de zes en acht weken duurt, houdt de instructeur het gedrag van de honden scherp in de gaten en kan eventueel ongewenst gedrag vroegtijdig gesignaleerd en gecorrigeerd worden. De instructeur zal je bovendien altijd tips voor thuis meegeven, bijvoorbeeld hoe je thuis je hond kunt socialiseren. Is je hond twaalf weken jong, dan kan hij naar de puppycursus waar hij of zij zich gedurende een periode van tussen de zes en acht weken van de beste kant kan laten zien. Volg je alle cursussen, dan ontvang je na afloop een bewijs van deelname en kun je je eventueel meteen inschrijven voor een verdiepende vervolgcursus.  Uiteraard worden erkende puppycursussen gegeven door gecertificeerde instructeurs, die je hond tijdens de cursus ook in aanraking zullen brengen met luide knallen en visuele elementen als paraplu’s, voorbijkomende joggers en jassen. Heel leerzaam dus, zo’n cursus. En dat voor zowel de baas als de hond. Let op; weet wel dat je ook na het volgen van de cursus altijd voldoende aandacht voor je pup hebt en dat je dus niet ‘klaar’ bent na het doorlopen van een cursus.