Slapeloosheid en slaappillen – helpt het of is het juist schadelijk?

Slapeloosheid en slaapgebrek komen in de Verenigde Staten veel voor. Of het nu een slaapstoornis, stress of een biologische kwestie is, slapeloosheid is een echte zorg. Het kan de schuld van auto-ongelukken, slechte prestaties op het werk en zelfs relatieproblemen thuis zijn. Dus hoe krijgen we meer slaap?

Artsen schrijven slaapmiddelen zoals Ambien en Sonata voor. En ja, deze slaappillen helpen je om in slaap te vallen. Onderzoeken hebben echter aangetoond dat veel pillen zeer verslavend zijn en op de lange termijn meer kwaad dan goed doen.

Als je Ambien (ook wel Zolpidem genoemd) een paar dagen gebruikt om ‘er even overheen te komen’ of om in slaap te vallen, dan kunnen slaappillen een nuttig doel dienen. Maar wanneer de pillen voor langere tijd worden gebruikt, zal jouw lichaam een tolerantie voor het medicijn ontwikkelen. Het zal niet zo goed meer werken als toen je de pillen begon te slikken. Dus wat doen de meeste mensen dan? Ze nemen meer pillen.

Dit is een slecht idee! Onderzoek heeft aangetoond dat slaappillen de herstellende stadia van de slaap, die waarin je je beste rust krijgt, daadwerkelijk onderdrukken. Ambien, Sonata en andere slaappillen onderdrukken het centrale zenuwstelsel zodat de hersencentra en de doorgang van impulsen naar de hersenen worden aangetast.

Erger nog, deze chemische processen in de hersenen zijn zo verzwakkend dat ze een ‘bijna’ bewusteloosheid produceren. Jouw lichaam is effectief uitgeschakeld of onder narcose!

Een andere factor om te overwegen zijn de ernstige bijwerkingen van slaappillen zoals Ambien en Sonata. Dit zijn onder andere hallucinaties, nachtmerries, ernstige hoofdpijn, angstaanvallen, black-outs en meer. Plus, als je besluit om te stoppen met het nemen van de slaappillen, kunnen de ontwenningsverschijnselen net zo slecht zijn.

Het goede nieuws is dat er veel andere alternatieven zijn voor slapeloosheid. Melatonine, passiebloem, kava en kalotjes zijn natuurlijke alternatieven die voor velen werken. Het verminderen van cafeïne, roken en zout heeft vele anderen weer geholpen. Sommige gezonde oefeningen gedurende de dag zijn ook gunstig voor mensen, die niet kunnen slapen.

Door een paar veranderingen in de levensstijl aan te brengen, zijn veel mensen in staat geweest om slapeloosheid te overwinnen zonder de negatieve bijwerkingen, die worden geassocieerd met slaappillen en andere medicijnen.