Vrijwilligerswerk Haarlem

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk Haarlem en omstreken? Vrijwilligerswerk spreekt vele mensen aan vanwege het feit dat je een positieve bijdrage levert voor mensen, verenigingen en de samenleving als geheel. Je helpt niet alleen een handje, maar het vrijwilliger zijn levert je tevens een gevoel van voldoening op, je doet iets wat er toe doet. Op die manier draag jij je steentje bij aan een mooiere wereld. Echter is de start vaak het moeilijkst: waar begin je wanneer je op zoek gaat naar vrijwilligerswerk? En wat sluit het beste aan op jou en jouw persoonlijkheid? Lees snel verder om antwoord te krijgen op deze vragen.

Wat past bij mij?

Vrijwilligerswerk is toegankelijk voor iedereen. Of je nu man of vrouw bent, jong of oud, rijk of arm…. Iedereen kan een steentje bijdragen aan een mooiere samenleving. Echter past niet elk type werk bij iedereen. Het is dus van belang om de taken van het werk af te stemmen op jouw persoonlijke kenmerken. Een introvert zal niet snel een leidende rol op zich nemen, een persoon met twee linkerhanden kan beter geen klustaak op zich nemen (hoe goed de intentie ook is). Om het best tot je recht te komen binnen een bepaalde functie, is het dus van belang om de vacature te vinden die het beste bij jou aansluit.

Hoe ga je hiermee aan de slag? Ten eerste is er altijd het internet, een bron vol informatie over vrijwilligerswerk. Er zijn meerdere websites te vinden waarop databanken te vinden zijn vol vrijwilligersvacatures, de keuze is enorm. Hierbij is het belangrijk om te kijken of het bij je past, maar ook of het in de omgeving uit te voeren is. Twee uur reizen voor vrijwilligerswerk is voor velen toch echt te veel immers. Bij de vacatures zijn vaak uitgebreide omschrijvingen te vinden, zodat je precies kunt zien of er een match is tussen jou en de taak.

Daarnaast is het tevens mogelijk om één van de informatiepunten te bezoeken om zo het vrijwilligerswerk te vinden dat het beste op jou als persoon aansluit. De medewerkers van het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) staan jou met raad en daad bij, zodat ook jij het werk vindt dat het beste bij jou past. Samen met jou bekijken ze de databank aan vacatures, waarbij jij aangeeft wat wel of niet bij jou aansluit. Vervolgens is het mogelijk om al iets te kiezen, maar het mooie is dat je nog nergens aan vastzit. Je kunt er dus ook voor kiezen om er nog even goed over na te denken.

Wat voor typen vrijwilligerswerk zijn er?

Omdat er zoveel soorten vrijwilligerswerk zijn, is er voor ieder wat wils. Een aantal van de meest gekozen soorten vrijwilligerswerk zijn hieronder te vinden:

  • Bejaarden en minder validen verzorgen: vele ouderen en gehandicapten kunnen ondersteuning gebruiken bij hun verzorging. Hier is een belangrijke taak voor vrijwilligers weggelegd.
  • Jongerenwerk: activiteiten organiseren voor de jeugd.
  • Sport- en verenigingswerk: het levensbloed van vele verenigingen zijn de vrijwilligers die de boel draaiende houden. Niet alleen belangrijk werk, maar vaak ook nog eens reuze gezellig! Denk aan werken in de kantine, of het coachen van teams.
  • Klussen: soms is een doe-het-zelver vrijwilliger nodig voor een klusje hier en daar.
  • Maatjes: als vrijwilliger kun je een hoop betekenen voor de eenzame medemens.
  • Dieren: geef een hoop liefde aan dieren, bijvoorbeeld hulp op de kinderboerderij.

Bron: https://dienst4dienst.nl/